![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
Why not? Waarom ook niet? Een meer onderkoeld motief om een restaurant te beginnen, zijn we niet eerder tegengekomen. Verfrissend, vinden we, in een tijd waarin de prangende passie op hoge toon van de wervende webpagina’s spat en het eten op de borden ternauwernood een 7- scoort. Liever wat minder verbaal beleden hartstocht en meer eten en ambiance waaruit liefde, aandacht en vakkennis je tegemoet sprankelen - niet noodzakelijk in die volgorde. We zijn benieuwd of dat opgaat voor restaurant Why Not aan de Van Welderenstaat.
Ik stond op het punt P. zijn congé te geven, toen ik begin december een mail kreeg van iemand die mijn website had ontdekt via onze bespreking van restaurant de Amuse uit 2008. Ze had er van genoten, zei ze, en bestelde en passant ook nog een uitgebreid kerstmenu. Toen P. tactisch bleef aandringen met een vers lijstje restaurants waar we ‘zeker een keer naar toe moesten’, kon ik natuurlijk geen nee meer zeggen. Het is 8 februari 2017. Waar we vroeger onafhankelijk van elkaar bij ‘Foto Cine Jan Hein’ onze foto’s lieten ontwikkelen en afdrukken (en P. samen met zijn ex zijn eerste camera kocht) kun je nu eten in Why Not, nog geen twee maanden open. Ik ben op tijd, zelfs eerder dan P., en mag kiezen uit twee tafels. Ik kies voor de tafel achterin. De huiselijke sfeer, met goedaardige, kleurrijke kunst aan de chic-donkere muren, en de ruime opstelling van de tafels vallen meteen op. Ik heb alleen het enige metalen (en kleinste) tafeltje in het restaurant uitgezocht.
Als voorgerecht heeft P. een al tijden niet gegeten
klassieker ‘slakken in kruidenboter met knoflook en broodsoldaten’. Goed
klaargemaakt, de slakken nog sappig en een verrukkelijke zelfgemaakte
knoflookboter. P. waant zich weer even 15. De broodsoldaten zijn aan de forse
kant, maar smaken er niet minder om. Ik krijg de ‘Hertenham, olijvenjam, appel,
chips van sjalot en witlof’. Een prachtig kunstwerkje op het bord. En We drinken de rode huiswijn, Tres Montes, geleverd door Bastion Wine en Spirits uit Malden. De naam van de leverancier staat subtiel in de voet van het glas gegraveerd. Prima Spaanse wijn. Intussen is het restaurant helemaal vol en moeten er zelfs – vooral jonge - mensen aan de bar wachten op een tafeltje. Heel goed voor een doordeweekse woensdagavond. Het hoofdgerecht. P. heeft de ‘Hertenbiefstuk met spruitenstamppot, rode kool en een saus van eekhoorntjesbrood’. De bief is – ongevraagd, maar perfect naar P’s smaak - mooi rosé gegaard. Een snuf meer zout zou de smaak van het hert meer naar voren hebben gebracht. De spruitjesstamppot en de gegrilde groenten zijn verrukkelijk. Van de Josper Grill. P. had er nog nooit van gehoord, maar overweegt nu ook zelf zo’n hippe Spaanse authentieke houtskooloven aan te schaffen.
De verschillende jongedames van de bediening zijn de hele avond vriendelijk, toegankelijk en attent. Ze hebben er zin in en stralen terechte trots uit op de nieuwe zaak. Als de borden worden afgehaald maken we een opmerking over de ietwat licht gezouten hertenbiefstuk. Jill (die we van haar foto op de website (http://www.whynot-nijmegen.nl/) herkennen als de helft van het koppel dat het restaurant is begonnen) zal het doorgeven aan de keuken (waar de andere helft van het stel, Maarten, de scepter zwaait over de Josper en aanverwante kooktoestellen). Ze zegt dat een klant vorige week juist een opmerking had gemaakt over teveel zout in het eten. Misschien dat de koks daarom nu wat voorzichtiger zijn met de kruiderij. Met een variant op het oude Joodse gezegde: ik wens je veel klanten… We delibereren nog wat over zoutvaatjes op tafel. Niet doen, zijn wij het volmondig met Jill eens. Sommige gasten zien daarin een uitnodiging om voordat ze nog maar iets hebben geproefd je zorgvuldig gecomponeerde gerechten met een smaakverwoestende hoeveelheid zout te verpesten. We bestellen een dessert.
We besluiten de avond in de Villa, om de hoek aan de Oranjesingel, met een kop koffie en voor P. een jenever. De rekening voor ons aangename verblijf in Why Not valt mee, 75,50 voor het eten en 38,00 voor de drank. € 113,50 staat er op de rekening, en niet € 130,50, zoals ik bij het afrekenen in het geroezemoes van het volle restaurant heb verstaan. Mijn fooi – maak er maar honderdveertig van - is daarom wel érg ruim uitgevallen. We beschouwen het maar als een kleine aanmoedigingsbonus voor een jong restaurant waar met aandacht, liefde en plezier op niveau wordt gekookt en gewerkt, en dat we daarom iedereen van harte kunnen aanbevelen. |
|
Kees Oostindie culinaire dienstverlening ¦ 024 329 5911 / 06 4229 6889 ¦ info@keesoostindie.nl ¦ KvK 09120662 ¦ BTW NL 8215.17.715.B01 |