algemene info
recepten
links


Aspergeroomsoep

Ingrediënten:

1½ kg. dikke asperges
olijfolie
3 uien
50 gr. boter
50 gr. bloem of liever semolinameel
¼ ltr. slagroom

fijngeknipte kervel of bieslook
zout en versgemalen peperBereiding:
Snipper de uien. Schil de asperges en snijd het houtige onderste deel er van af. Gooi het niet weg, hier maak je de bouillon van.
Maak de bouillon door 3 el. olijfolie te verhitten in een diepe pan. Smoor daarin de helft van de ui glazig. Let op dat de ui niet bruin wordt. Voeg de aspergeschillen en -afsnijdsels toe en smoor dit een minuut of 5 met het deksel op de pan.
Voeg 2 – 2½ ltr. koud water toe en breng dit aan de kook. Laat het zachtjes een minuut of 20 trekken. Giet alles door een fijne zeef en druk al het vocht er goed uit.
Snijd in de tussentijd de geschilde asperges in blokjes en houd de punten apart.
Smelt de boter in een pan en smoor de ui een paar minuten. Let op dat de boter en de ui niet bruin worden. Voeg in één keer de bloem toe en roer dit door de boter met ui. Laat de bloem een minuutje garen, let ook hier op dat het niet verkleurd.
Voeg een beetje van de aspergebouillon toe en blijf roeren. Voeg langzaam ongeveer 1½ ltr. van de aspergebouillon toe en de room. Doe de aspergeblokjes in de soep (niet de aspergepunten). Voeg naar smaak zout en versgemalen peper toe.
Laat de soep zachtjes een kwartiertje koken, pureer de soep met een staafmixer en breng de soep nog even aan de kook.
Kook ondertussen de aspergepunten in een pannetje beetgaar in de rest van de aspergebouillon met een beetje zout.
Schep de soep in een kom en garneer met de in plakjes gesneden aspergepunten en een klein beetje kervel of bieslook.

Kees Oostindie culinaire dienstverlening ¦ 024 329 5911 / 06 4229 6889 ¦ info@keesoostindie.nl ¦ KvK 09120662 ¦ BTW NL 8215.17.715.B01