|
Olijvenbrood met zongedroogde tomaatjes
Ingrediënten:
300 gr. speltbloem 300 gr. tarwebloem 2 sjalotjes 10 gedroogde tomaatjes op olie 15 olijven zonder pit 1 of 2 el. rozemarijn (naar smaak) 3,5 - 4 dl. lauw water olijfolie 15 gr. gist snuf zout als je wilt: 2 teentjes knoflook, uitgeperst
Bereiding:
Gist in 200 ml. lauwwarm water oplossen. De helft van het meel toevoegen. Mengsel goed doorroeren en ong. 10 minuten afgedekt laten rijzen. Snijd de sjalotjes, tomaten en olijven in stukjes en meng dit door elkaar. Kneed dit door het deeg en voeg ook de rest van het meel (vermengd met een flinke snuf zout) en het water toe. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten en voeg meel of water toe als het deeg te nat of te plakkerig is. Voeg ook een deel van de rozemarijn toe. Laat het vervolgens een uur rijzen. Duw het gerezen deeg plat en maak er een ronde vorm van. Leg dit op een ingevette bakplaat. Strooi er de rest van de rozemarijn over en dek het af. Laat het deeg minimaal 1½ uur rijzen tot het ongeveer twee keer zo groot is geworden. Verwarm ondertussen de oven voor op 200ºC en bak het brood in 35-45 minuten bruin.
Tips: Lekker met een tapenade van zongedroogde tomaatjes.
|