|
Pompoenbrood
Ingrediënten:
30 gr. gist 1 el. honing 650 gr. (volkoren)bloem 250 gr. pompoen, schoon gewogen (mag wat meer zijn) 1 appel sap van een halve citroen (of uit een flesje) 100 gr. hazelnoten (±10 stuks fijnmalen) ½ theel. kaneel 150 gr. kruidenkwark (of kwark met verse kruiden) scheutje sojasaus (kun je ook weglaten) 2 theel. zout
Bereiding:
Gist in 200 ml. lauwwarm water oplossen. Honing en de helft van het meel toevoegen. Mengsel goed doorroeren en ong. 20 minuten afgedekt laten rijzen. Ondertussen pompoen schillen, pitten en harde stukken verwijderen. Appel schillen, klokhuis verwijderen en samen met de pompoen grof raspen. Vermengen met citroensap, gemalen noten, kruiden, kwark en sojasaus en aan het gistmengsel toevoegen. Ook het overige meel, het zout en de hele hazelnoten toevoegen en tot een soepel deeg kneden. Afgedekt tenminste een half uur laten rijzen. Broodblik invetten, oven voorverwarmen op 200 ºC. Deeg in vorm doen en nogmaals tenminste een half uur laten rijzen. Brood in 50-60 minuten bakken. Uit de vorm halen en nog 5 min. zonder vorm in de oven plaatsen. Brood is gaar als het hol klinkt als ertegen wordt geklopt.
Tips:
Brood is nogal plakkerig tijdens het kneden, handen insmeren met olijfolie helpt enigszins. Serveren met een pikante pasta en/of pesto.
|